«گورماست» از بقچه چوپان تا سفره امروز

هر استان علاوه بر لهجه و گویش مختص خود، شناسه های دیگری از جمله غذا و خوراکی های مخصوص خود را دارد که مانند شناسنامه ای برای آن استان است. حتی اگر طرز تهیه آن غذا دست مایه تغییراتی شده باشد، همچنان آن غذا شناسنامه و اصالت استان خود را حفظ می کند.

Image result for ‫غذای گورماست‬‎
...

«گورماست» از بقچه چوپان تا سفره امروز

هر استان علاوه بر لهجه و گویش مختص خود، شناسه های دیگری از جمله غذا و خوراکی های مخصوص خود را دارد که مانند شناسنامه ای برای آن استان است. حتی اگر طرز تهیه آن غذا دست مایه تغییراتی شده باشد، همچنان آن غذا شناسنامه و اصالت استان خود را حفظ می کند.


 یکی از جذاب‌ترین و با اهمیت‌ترین موضوعاتی که یک سرزمین با آن مواجه است مقوله‌ غذا و خوردنی‌های آن سرزمین است.

مقوله‌ای که حتی می‌توان به یکی از جاذبه‌های گردشگری یک منطقه یا کشور تبدیل شود و به اقتصاد آن کمک شایانی کند.

در کشورهایی که صادرات نفتی حرف اول را می‌زند توجه به مسئله‌ درآمدزا گردشگری راه‌حل مناسبی برای خروج از تک بعدی بودن منبع در آمد کشور است.

بسیاری از غذاهای محلی ایرانی ریشه‌ در سبک زندگی و شیوه‌ی معیشت مردمان گذشته‌های دور دارد که به نظرمی‌رسد مردمان پیشین به هماهنگی بین خوراک و سبک زندگی خود احتمام فراوان داشتند. با وجود فلسفه‌ی عمیق طبخ متاسفانه درحال حاضر این غذاها درحال فراموش شدن و نابودی کامل است. 

در این یادداشت به معرفی یک مورد از غذاهای سنتی خراسانی که در گذشته محبوبیت بسیاری برای چوپانان داشته است می‌پردازیم. 

«گورماست»

گورماست غذایی ساده و خاص چوپانان خراسانی است که در فصل بهار درون مشکی کوچک شیر و ماست گوسفندی را ریخته و آن را از کنار خورجین و پالان آویزان  کرده و در طول روز با بالا و پایین رفتن از پستی و بلندی‌ها این غذا در مشک ترکیب شده و در ظهر درون بادیه‌ مسی بزرگی ریخته و آماده میل کردن بوده است. 

این غذا بسیار مقوی و پر انرژی است و علاقه‌ی چوپانان به این غذا هم به همین علت است که انرژی زیادی دارد اما باعث تشنگی و سنگینی معده و خستگی نخواهد شد.

طبق بررسی‌های انجام شده در رابطه با مشابهت‌های فلسفی غذاها در یک منطقه با مکانی دیگر به این دست‌یافت رسیدیم که ریشه‌ غذای گورماست با غذایی به نام گوره ماست در استان مرکزی به طور احتمالی یکی است.

غذای محلی گوره ماست از غذاهای محلی استان مرکزی است که بیشتر در روستاهای اطراف به دلیل فراوانی شیر تازه طرفدار دارد. این غذا بسیار آسان تهیه می شود و ماده اصلی آن شیر است.

برای طرز تهیه گور ماست خراسانی شیر و ماست گوسفندی را به نسبتی مساوی درون ظرفی مخلوط می‌کنیم و برای طرز تهیه گوره ماست استان مرکزی، شیر دو لیوان، ماست شیرین یک استکان و شکر در صورت تمایل می‌توان به این غذا اضافه کرد.

به نظر می‌رسد می‌توانیم با پرداختن بیشتر به این میراث ملموس آن‌ها را در ذهن‌ها زنده کرده و همواره سنت‌های گذشته را به نسل‌های جوان یادآوری کنیم تا آن‌ها نیز این میراث را به خوبی حفظ کنند و با معرفی سنت‌های خود به دیگر استان‌ها باعث گسترش این میراث در بین جوامع دیگر شوند.

منبع : ایسنا


نوشته شده در تاریخ پنجشنبه 8 شهریور 1397    | توسط: mehdi shoosh    | طبقه بندی: کدبانو،     | نظرات()